Misforståelser der virker: Deepfakes, hoaxes og metanoisk retorik - Iversen, Stefan (Rhetorica Scandinavica, 2024)
Denne artikel stiller skarpt på en bestemt form for retorik, som via eksperimenter med fiktionalisering bruger misforståelser strategisk. Det overordnede argument er, at sådanne eksperimenter skaber en særlig form for refleksivitet, som kan betegnes som metanoisk. Teoretisk indskriver artiklen sig i dialog med nyere fiktionsteori og med aktuelle revitaliseringer af metanoiabegrebet. Artiklen læser to cases, som begge iscenesætter misforståelser derved, at de først inviterer publikum til at opfatte dem som faktuelle for så derefter at afsløre, at de er fiktionaliserede. De to cases er hentet fra to diskurstyper, som ideerne om eksperimenterende fiktionalitet og metanoisk refleksivitet giver yderligere forståelse af, nemlig hoaxes og deepfakes. Artiklen udvider og skærper opfattelsen af, hvad metanoiske processer er, og hvordan de fungerer, samt giver et præcist sæt af begreber til at tale om, hvordan eksperimenter med fiktionalisering i aktuel, nyskabende retorik virker.